Mary Kay Ash

Mary Kay Incs grundare var en unik kvinna, en entreprenör och filantrop som startade sin verksamhet i en liten lokal i Dallas, Texas, USA, med fem produkter och en stor dröm. Mary Kay Ash fick under sin tid inom direktförsäljning själv uppleva hur svårt det var att som kvinna göra karriär i en mansdominerad bransch. Trots goda resultat och stor ambition såg hon sig bli omsprungen av mindre meriterade manliga kollegor. Hon var beredd att dra sig tillbaka – men bestämde sig för att först skriva ner erfarenheterna från sitt yrkesliv. När hon skärskådade sitt material insåg hon att det hon hade skapat var en marknadsplan för sitt drömföretag – ett företag som skulle kunna ge kvinnor obegränsade möjligheter att uppnå finansiell och personlig framgång. Med sitt livs besparingar satsade Mary Kay Ash allt och startade sitt drömföretag. Drömmen var att inspirera och ge möjlighet till kvinnor att förändra sina liv – och visa andra kvinnor vägen att göra samma sak. Hon visade kvinnor att det går att uppnå sin fulla potential och nå framgång genom att hjälpa och lyfta varandra.

Den Gyllene Regeln
Mary Kay Ash byggde sitt företag och levde sitt liv efter en enkel och tidlös princip: Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad. Denna regel, menade Mary Kay Ash, hjälper dig att alltid ta de rätta besluten, både privat och i yrkeslivet.

Prioriteringar
Mary Kay Ash trodde också starkt på vikten av att organisera sitt liv efter sina prioriteringar. För henne kom tron först, familjen sedan och arbetet i tredje hand. Hon menade att när man prioriterar sitt eget välmående faller det andra på plats automatiskt.

”Make me feel important” 
Mary Kay Ash uppmuntrade också alla Fristående Hudvårdskonsulter att alltid vara generösa, uppmuntrande och uppmärksamma varandras framgångar. Mary Kay Ash beskrev det som att alla människor bär en osynlig skylt runt sin hals där det står: ”make me feel important” och att man därför bör tillgodose varje människas behov av att bli sedd och uppmärksammad. Allt arbete som Mary Kay Inc. och den fristående säljkåren genomför än idag bygger på de principer och filosofier som låg Mary Kay Ash så varmt om hjärtat.


Mary Kay i Norden

Mary Kay® introducerades i Norden 1992 av Ann och Bo Wallblom. Verksamheten ägs och drivs av familjen Wallbloms helägda bolag Lesley Cosmetics AB. Introduktionen i Norge av Mary Kays drömföretag för kvinnor skedde 1993. År 1997 lanserades Mary Kay i Finland. I Norden arbetar idag fler än 23000 kvinnor med att sprida Mary Kay Ashs dröm och vision vidare. Det nordiska huvudkontoret med tillhörande distribution är beläget i Mölndal, strax söder om Göteborg.

MILSTOLPAR
I över 30 år har Lesley Cosmetics AB, Mary Kay varit stolta representanter för Mary Kay i norden. Det har varit fantastiska år!

1991: Avtalet om att Lesley Cosmetics AB skulle representera Mary Kay i Norden skrevs på. ”You can do it!” sade Mary Kay Ash.

1992: Den 17 oktober var det Grand Opening för Lesley Cosmetics AB, Mary Kay i Sverige! Företaget växte snabbt och flyttade nu in i större lokaler i Europahuset i Göteborg.

1993: Mary Kay introduceras i Norge och den norska marknaden invigdes under festliga former i Stavanger den 5 juni!

1994: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay växer ännu mer och flyttar huvudkontoret till Uggledal söder om Göteborg.

1997: I Norden fortsatte Lesley Cosmetics AB, Mary Kay att växa och den 12 april var det dags för ännu en ståtlig invigning då den finska marknaden förklarades officiellt öppnad! 

2003: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay lanserade sin webbshop och det blev nu enklare att beställa produkter både för Fristående Hudvårdskonsulter och deras kunder.

2006: Efter att arkitekter två gånger besökt Mary Kay Inc’s globala huvudkontor i Dallas för att känna på Mary Kays atmosfär, så färdigställs Lesley Cosmetics AB, Mary Kays nya hus i Mölndal utanför Göteborg. Utöver kontors- och lagerlokaler rymmer den vackra byggnaden en hörsal för 100 personer och ett Mary Kay-museum.

2008: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay har nu vuxit sig så stort att vårt nordiska Seminarium flyttar in på Scandinavium, en av Nordens största inomhusarenor!

2009: Våra produkter börjar synas i magasin, tidningar och på skönhetsbloggar runtom i Norden.

2010: Lesley Cosmetics AB, Mary Kay börjar stödja en skola och barnhem i Ghana. På Seminariet överlämnar Bo Wallblom en check på en miljon kronor till Emelie Kanter som driver Great Andoh International School. Nu inleds ett samarbete där Lesley Cosmetics AB och många Fristående Huvårdskonsulter fortlöpande skänker pengar och gåvor till skolan och barnhemmet. Lesley Cosmetics AB, Mary Kay var stolt sponsor av en av damidrottens finaste internationella tävlingar: Damtennisen i Båstad!

2011: Lesley Cosmetics firar 20 stolta år!

2013: Mary Kay Inc. firar 50 år och det som startade som en kvinnas dröm är nu ett multinationellt företag med miljontals Fristående Hudvårdskonsulter på fler än 35 marknader!

2014: Lesley Cosmetics AB utökar sitt bilprogram och introducerar MINI.

2016-2017: Lesley Cosmetics AB/Mary Kay firar 25 år i Norden och firandet pågår under hela vårt 25:e Seminarieår.

2022: Det är 30 år sedan Mary Kay placerades på kartan i Norden. Tusentals kvinnor har gjort något stort av sina drömmar och i sin tur visat tusentals andra hur det går till. 30-årsjubiléet firades med glamour och uppmärksamhet på det årliga Seminariet på Scandinavium i Göteborg.

Mary Kay i världen

Mary Kay Inc. har sedan den blygsamma starten i Dallas vuxit till ett internationellt storföretag och är ett av världens största företag för direktförsäljning av makeup och hudvård. Mary Kays produkter säljs idag på över 40 marknader och den fristående säljkåren uppgår idag till över 3 miljoner kvinnor! Huvudkontoret är beläget i Addison, som är en förort till Dallas, Texas, USA. Företaget utvecklar, producerar och förpackar största delen av sina produkter i de egna högteknologiskt topputrustade fabrikerna i Dallas och Kina.

Sedan öppnandet av den första filialen i Australien 1971, har Mary Kay Inc. expanderat till fler än 40 marknader på fem kontinenter.