Så applicerar du concealer

Concealer kan vara en av de mest värdefulla produkter du har i sminkväskan: Rätt formula ljusar upp mörka ringar under ögonen och döljer allt från blemmor och rodnad till åldersfläckar och hyperpigmentering. Concealer ger även en jämn täckning.

Nyckeln till concealer är applicering – om du använder för mycket, glömmer att tona ut eller applicerar fel nyans kan du i stället framhäva vissa detaljer som du kanske hellre vill tona ner. Läs vidare och få de bästa råden från våra makeupartister och lär dig att applicera som ett proffs.


Se filmen där Mary Kay Global Beauty Ambassador, Luis Casco, visar hur du täcker mörka ringar under ögonen.
Mary Kay foundation primer sits atop a marble bathroom countertop alongside mineral powder foundation, a makeup brush, gray beauty container and succulent plant.

Tips #1: Primer

Ett viktigt första steg är primer. Den får din makeup att hålla längre och hjälper även till att släta ut ojämnheter för att skapa en jämn och fin bas att arbeta med. 

Tips #2: Applicera concealer EFTER foundation

Du kanske har hört motstridiga råd om detta, men nu ska vi reda ut det hela: Concealer kommer efter foundation. Varför? Ett tunt lager foundation lägger grunden för en jämn hudton. Använd en color corrector (vi kommer till det senare) och concealer i nästa steg för att dölja blemmor eller täcka lite extra där det behövs. 

Tips #3: Ljusa först upp, dölj SEDAN mörka ringar under ögonen  

Mörka ringar under ögonen kan vara riktigt svåra att dölja. Särskilt för oss med anlag för mörka ringar och som vaknar med trista halvmånar under ögonen oavsett hur mycket vi sover – eller dem av oss som har tendens för hyperpigmentering och som vid minsta gnugg i ögonen förvärrar det hela. Du som är trött på att få höra den jobbiga och oombedda kommentaren: ”du ser trött ut”, vet hur tufft det är.
Applicera en neutraliserande undereye corrector (färgkorrigerare) och concealer för att ljusa upp området.

Undereye corrector är inte samma sak som concealer, den neutraliserar de mörka ringarna. För att neutralisera en färg måste den täckas med en kontrastfärg, och eftersom mörka ringar har blå toner behöver du välja en kontrastfärg till blå, vilken är orange eller aprikos.

Dutta en aprikosfärgad undereye corrector där du tycker att det behövs, tona sedan försiktigt ut med en Cream Color Brush eller den spetsiga änden på en fuktad Cosmetic Sponge. Börja med tre till fem prickar – om du behöver lägga till mer gör du det. Det är mycket lättare att lägga till produkt än att ta bort. Låt din undereye corrector torka i några sekunder innan du går vidare till nästa steg.

Nu måste området under ögonen få samma nyans som resten av hyn. Applicera ett lager Perfecting Concealer i en nyans som är ett eller två steg ljusare än din hudton. Använd mjuka svepande rörelser med ringfingret eller den plana sidan av borsten på cream color brush för att tona ut. Varför just ringfingret? Ringfingret är det svagaste fingret och använder därför inte alltför mycket tryck. Gnugga inte eftersom det kan avlägsna produkten. Applicera ytterligare ett lager produkt om det behövs. Testa även det här concealertipset: Börja applicera vid den inre ögonvrån där den mörka ringen börjar, och fortsätt sedan utåt över det mörka området. Du kan även dutta lite i den yttre ögonvrån för att ljusa upp och ge ett lyft utseende. Glöm inte att tona ut.

Låt concealern torka och se till att kanterna har tonats ut för en jämn och fin finish.

 

Tips #4: Minska svullnader under ögonen

Om du har mörka ringar och påsar under ögonen måste du behandla området innan du applicerar makeup – att bara applicera concealer framhäver svullen hud. Börja med att återfukta, lugna och få ner svullnaden med lugnande Indulge® Soothing Eye Gel. Förvara i kylskåpet för en extra sval känsla. När du har lugnat huden ordentligt applicerar du ögonkräm och sedan makeup för att ljusa upp eventuella mörka ringar.

 

Tips #5: Fixera din concealer

När concealern har tonats ut helt fixerar du din look genom att lägga på ett tunt lager Translucent Loose Powder med en All-Over Powder Brush. Doppa försiktigt borsten i pudret, knacka av eventuellt överskott och pudra där det behövs.

Om du vill få ett extra hållbart resultat använder du en Cosmetic Sponge för att lägga ett tjockare lager puder. Låt sedan pudret sätta sig i 5 till 10 minuter. När du är klar borstar du bort överskottspudret med puderborsten.

 

Tips #6: Dölj blemmor, ärr och åldersfläckar

Välj en concealer i en nyans som matchar din hudton för att täcka blemmor, rodnad, ärr eller mörka fläckar. Applicera concealern med produktens applikator och dutta försiktigt med ringfingret för att tona ut. Det räcker med ett par gånger, annars kan produkten försvinna och du måste börja om från början igen. Överkurs: Om du behöver dölja en stor finne eller åldersfläck kan du använda en borste med fin spets (Eyebrow/Eyeliner Brush) så att concealern smälter in i huden och inga kanter syns. Skapa en helt perfekt finish – och håll concealern på plats – genom att lägga på ett tunt lager Silky Setting Powder i en nyans som matchar din hudton. Använd en stor, fluffig borste och börja i mitten av ansiktet och svep utåt. Tona ut.

 

Tips #7: Tänk utanför boxen

Vi har sagt det förut, men det tål att upprepas: Concealer är verkligen en av de mest mångsidiga och användbara produkterna du kan ha. Här är några andra oväntade fördelar:

Den framhäver läpparna: Om du gillar starka nyanser kan du applicera concealer runt läpparnas kanter för att verkligen framhäva din look och täcka färg som eventuellt hamnat utanför.

Den kan ersätta primern: Om din primer är slut fungerar concealer som en fantastisk backup. Dutta på ögonlocken och tona ut innan du applicerar ögonskugga. 

Den fungerar som en naturlig highlighter: Vill du ljusa upp vissa partier av ansiktet utan att lägga till extra skimmer? En ljusare concealer fungerar som en highlighter på kindben, panna, näsrygg och ögonbrynsben.